Mindfulness voor volwassenen

Mindfulness of MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) is een wetenschappelijk onderbouwd trainingsprogramma van 8 wekelijkse bijeenkomsten. Tijdens de training wordt gewerkt met praktische aandachtsoefeningen en opdrachten.. In deze methode staat het beoefenen van ‘mindfulness’ of aandacht centraal, leren leven in het hier en nu. Deze training is in de VS ontwikkeld door moleculair bioloog, dr. Jon Kabat-Zinn.

Praktisch
Vóór er een training van start gaat heeft u met de trainer een intakegesprek, waarin we bekijken of deze training een goede keuze is op dit moment in uw leven. Dit gesprek duurt 30 tot 45 minuten en kan eventueel telefonisch zijn.
De training bestaat uit 10 bijeenkomsten. Er zijn 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 ½ uur en één lange stilte bijeenkomst van 4 ½ uur. Enkele weken/maanden na de training wordt in overleg met de deelnemers een follow-up bijeenkomst gepland. Werkvormen, die gebruikt worden zijn:

 • aandachtsoefeningen en oefeningen voor bewegen met aandacht
 • oefeningen en opdrachten die de integratie van aandacht in het dagelijkse handelingen
  ondersteunen.
 • oefeningen om inzicht te krijgen vanuit welke houding u zowel prettige als onprettige
  gebeurtenissen in het leven tegemoet treedt
 • ervaringen uitwisselen met de andere deelnemers
 • opdrachten voor thuis met behulp van een werkmap en oefeningen op cd of usb stick.

Van de deelnemers wordt buiten de trainingsbijeenkomsten een grote betrokkenheid verwacht!
De training heeft alleen dán effect, als u bereid en in staat bent om ruimte en tijd vrij te maken voor het dagelijks ¾ -1 uur oefenen. Het is een intensieve training om gewoontepatronen een andere wending te geven. De groepen bestaan uit 8-14 deelnemers.

Startdata
Bekijk de agenda voor de startdata ››

Kosten
Voor de training voor volwassenen geldt een tariefsysteem naar inkomen. In alle tarieven zijn inbegrepen het persoonlijk intake gesprek, materiaalkosten (werkmap en cd’s met oefeningen), de stiltemiddag en de follow-up bijeenkomst. Voor de bepaling van de tariefgroep ga je uit van het totale (gezins)inkomen inclusief neveninkomsten en bijverdiensten:

 • Tarief A = € 375,00 tot € 16.000 bruto per jaar
 • Tarief B = € 475,00  tussen € 16.000 en € 29.000 bruto per jaar
 • Tarief C = € 565,00 boven € 29.000 bruto per jaar
 • Tarief D = € 745,00 indien de werkgever betaalt